- Start
- Närproducerat
Vi älskar närproducerat
På Mårdskog & Lindkvist har vi alltid gillat den närproducerade maten. Och vi är övertygade om att många med oss vill gynna de lokala livsmedelsföretagen. Dels för att bidra till ett bättre klimat, dels för att det faktiskt smakar så bra med härgjorda råvaror! Vårt samarbete med närproducenter började för över 30 år sedan. I dag samarbetar vi med över 100 olika lokala företagare. Och vi gör det på allvar. När vi ändå är ute och levererar mat och dryck till våra kunder, passar vi på att hämta upp råvaror från våra närproducenter. Det tycker vi är mest klimatsmart!
Almnäs Bruk
Almnäs Bruk tillverkar ”Tegel”, en hårdpressad ”skållad” ost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från mitten av 1700-talet och framåt. På ytan finns små barnafötter inpräglade, ett motiv vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden i Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in på sidan av varje tegelsten som tillverkades på Almnäs fram till 1976. Snittytan är slät med enstaka mindre hål och ibland små sprickor. Färgen varierar mellan elfenben och halmfärgad beroende på säsong. Doften är söt och fruktig, och för tankarna till smörkola. Kanten doftar ibland apelsin eller ananas. Smaken är fruktig och munkänslan knastrig eller sandig.
)
Almqvist Destilleri
På vårt destilleri framställer vi omsorgsfullt sprit av hög kvalitet och lyfter de nordiska smakerna samt svensk spannmålssprit.
Alla våra produkter har uteslutande svenskt höstvete som bas och destilleras i vår manuella 110-liters kopparpanna, belägen i de historiska lokalerna på Reijmyre Glasbruk. Driften utav kopparpannan är avgörande för resultatet och innebär att vår Master Distiller, Bex Almqvist, styr reflux, tryck, temperatur och cuts helt och hållet för hand. Det säkerställer att spriten har balans och fyllig textur som slutresultat.
)
Appuna Gård
Appuna Gård ligger i Väderstad och drivs av Yvonne Fransson och Peter Rockler. Här finns ett modernt grisstall med 1 200 suggor och 6 000 slaktsvinsplatser. Här hämtar vi svensk gårdsmärkt gris.
Askeby Trädgård
Strax utanför Linköping ligger Nya Askeby Trädgård.
Här odlar Thomas grönsaker och blommor, med stort fokus på kvalitet och miljövänlighet. Med stolthet kan vi skryta om att Nya Askeby Trädgård blev först i Sverige att klimatcertifiera sina växthus.
I växthusen odlas runda tomater och mixade delikatesstomater. Det odlas även olika typer av gurka; både dipp-, minislang- och västeråsgurka
)
Axelssons i Aby
På Abyslätten mellan Målilla och Mörlunda ligger Kronogården. Kronogården ägs och drivs av familjen Patrik och Elisabeth Axelsson som är tredje generationen på gården. Vi bedriver odling på 550 ha med en femårig växtföljd uppdelat på ca 180 ha matpotatis, 300 ha spannmål, 20 ha jordgubbar, 1 ha sparris, hallon och sötpotatis. Potatisen vi odlar, lagrar, paketerar och säljer under eget varumärke är huvuddelen av verksamheten. Vi har odlat potatis på gården i 90år.
)
Berte Qvarn
Genom århundradena har familjen Stenström byggt upp en verksamhet som idag är hjärtat i Sveriges äldsta familjeföretag. Berte Qvarn håller till i Slöinge och är en av Europas modernaste kvarnar.
)
Bjursunds Slakteri
Bjursunds Slakteri ligger i Valdemarsvik och drivs av Martin Johansson. Varje år tar de emot omkring 1 300 djur. På den egna gården finns cirka 350 djur, vilka kompletteras med djur från närliggande gårdar. En grundregel är att välja gårdar med god djurhållning och bra kvalitetsdjur, såsom Hereford och Aberdeen Angus. Utvalda detaljer, som entrecôte, ryggbiff och högrev, hängmöras upp till 28 dygn
)
Blomlöfs Rökeri
Blomlöfs ligger utanför Brömsebro, inte långt från Blekinges ostkust. Det är ett genuint familjeföretag som idag drivs av andra och tredje generationen. Fisken röks med alved och enris för att få den rätta smaken. Man är mycket noggrann med råvaror och hantering. Förädlingen sker med omtanke och många decenniers erfarenhet.
)
Brostorps Gårdsmejeri
Den här gården i Ydre i södra Östergötland är sedan länge rikskänd för sina ostkakor. Sortimentet har successivt utökats med egna ostar av flera olika slag. Ostkakan bakas på helmjölk från egen produktion. Äggen kommer från granngården, som har frigående höns. De utfodras med ett vegetabiliskt foder, vilket gör att äggulan blir gul och fin. Det är viktigt för oss, eftersom det ger en naturligt fin färg på ostkakan.
)
Börjes Chark
Börjes Chark i Aneby tillverkar korv baserad på gamla recept. De använder sig endast av råvaror från svenska gårdar.
)
Dalsjöfors
Slakteriet är beläget utanför Borås och har anor från 1911, då lantbrukaren Torsten Larsson började förse bygden med kvalitetskött. Han födde upp djuren som han sedan slaktade och styckade på sin gård i Dalsjöfors. Ryktet om det goda köttet och Torstens skicklighet spred sig snabbt, och styckmästare Larsson blev allt mer anlitad. Idag är fjärde generationen Larsson engagerad i företaget. Dalsjöfors Kött har genom åren genomgått stora moderniseringar och är idag en del av KLS Ugglarps. Men allt drivs i samma ursprungsanda för riktigt bra kvalitetskött.
)
Ello i Lammhult
Flera av Sveriges främsta designföretag finns kring Lammhult i Småland. Möbelriket är välkänt för sin starka formgivnings- och möbelkultur. Men trakten skulle lika gärna kunna kallas Korvriket. Charkuteritraditionen är minst lika stark som möbeltraditionen. De småländska korvarna, med isterbandet i spetsen, tillverkas här med stor stolthet och historia. Företaget startades 1947 av L-O Andersson i Lammhult. Idag drivs det av hans son Kent Andersson. Sedan starten har man huvudsakligen använt råvaror från småländska gårdar. Hela produktionen – slakteri, charkuterifabrik, packning och distribution – är samlade på ett och samma ställe.
)
Evas Kroppkakor och Deli
Vill man äta äkta öländska kroppkakor väljer man med fördel Evas Kroppkakor & Deli. Här görs handgjorda kroppkakor med allergenfri kryddblandning, och alla är naturligt gluten- och laktosfria. De är också vad man kallar ”grova” kroppkakor, vilket betyder att de innehåller en hög andel rå potatis.
)
Fenix Brewery
Fenix Brewery är ett nytt och toppmodernt bryggeri i Norrköping. I slutet av 2019 rullade de första tankarna in i de nyrenoverade lokalerna i Gästgivarhagen, där man nu brygger öl. Namnet anspelar på fågeln Fenix som reser sig ur askan – för Norrköping var en gång en stor bryggeristad. Nu vill man att Norrköping ska resa sig som en stolt bryggeristad igen.
)
Färna Odlingar
Affärsidén är att odla och förädla svenska premiumprodukter, och det lyckas man riktigt bra med. På Färnas gamla bruksåkrar i Skinnskatteberg växer olika sorters rabarber och svarta vinbär i långa rader, och runt det hela surrar honungsbina längs med skogskanten. Härifrån hämtar vi utsökta drycker.
)
Grenna Glass
Grenna Glass tillverkar all glass på egen hand och är väldigt noga med att bara använda de absolut bästa råvaror som finns att tillgå. Samtliga smaker är gjorda på riktiga råvaror utan tillsatser. Förutom ett standardsortiment av gräddglass finns även några helt veganska smaker där kokosgrädde och mandelmjölk utgör basen.
)
Grenna Polkagriskokeri
Mitt i idylliska Gränna ligger Grenna Polkagriskokeri, som är ett av de större kokerierna i staden. Här bakas polkagrisar på samma sätt som det gjordes på Amalia Erikssons tid, grundaren till den populära polkagrisen. Företaget bedriver även en storskalig produktion i Jönköping, allt tillverkat enligt traditionella recept, med högkvalitativa råvaror och en stor portion kärlek.
)
Grännaknäcke
Det hela började i bageriet på Fiket i Gränna, som är ett gammalt konditori med anor från 1950-talet. Här skapade en av bagarna ett mycket speciellt knäckebröd. Dock visade det sig vara svårt att rekonstruera experimentet och få den lilla satsen att fungera i större bak. Men bagarmästare Svahn lyckades till slut att få fram ett recept som, med hjälp av de bästa råvarorna, fungerade i större mängder. Grännaknäcke har till och med tilldelats Gastronomiska Akademins Diplom.
)
Harrel
Harrel, som håller till i Norrköping, destillerar svensk rom, gin och akvavit. Företaget drivs av Heidi och Andreas, passionerade romfantaster, som vill att fler ska upptäcka denna fantastiska dryck, dess mångfald och förhoppningsvis välja den lite oftare än tidigare.
)
Heat & Eat
Raymond Hanna är mannen bakom Heat and Eat i Västervik. Med en passion för pizzabakning som började redan 1987 i Motala, har Raymonds resa tagit honom genom Sverige, Norge, Kanada och Libanon. Med två guld i Pizza-SM (2023 och 2024), återupptäckte Raymond sin kärlek till pizzabakning. Med Heat and Eat strävar han efter att skapa Sveriges bästa frysta napolitanska pizzor, tillverkade i Västervik av noggrant utvalda ingredienser. Raymonds vision är att förena hantverkskvalitet med bekvämligheten av frysta pizzor, så att fler kan njuta av äkta napolitansk pizza i sina egna hem.
)
Jojjen
Jojjen är ett familjeföretag från Västervik som har producerat kött, charkvaror och delikatesser i över 100 år. Produktionen kännetecknas fortfarande av handgjord tillverkning med naturliga råvaror. Många av deras klassiska varor har tillverkats på samma sätt sedan företaget grundades, till exempel spickekorven. Nya produkter ägnas samma omsorg för att bli så bra som möjligt, både vad gäller smakupplevelse och trygghet i produktionen.
)
Jönköpings bryggeri
Jönköpings Bryggeri startades 1891 och drevs av Hilding Sjöbeck fram till 1941. Efter en 72 år lång torrperiod återuppstod Jönköpings Bryggeri AB 2012. Detta är fortsättningen på en smakrik tradition. Visionen är att brygga eftertänksamt, kreativt och konstnärligt. De strävar efter att ge en njutningsfull och smakrik upplevelse för alla kunder. Mikrobryggd öl på gamla originalrecept med en modern touch för att passa nutidens smaklökar. Kvalitet före kvantitet.
)
Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter
Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter säljer och producerar gul lök, röd lök, bruna bönor och gula matärtor till grossister och livsmedelsföretag. Årsproduktionen är cirka 10 000 ton av dessa fyra grödor. Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter är en ekonomisk förening med 160 medlemmar/odlare som levererar sin skörd till företaget. Odlingen sker främst på Öland och i närliggande landskap. Företaget startade 1959 och har många års erfarenhet av den här typen av odling. Dessutom ger Ölands milda klimat och kalkrika mylla bästa tänkbara odlingsmiljö.
)
Kinda Gurka
Sedan 1959 finns detta företag beläget i Kättilstad utanför Rimforsa i Östergötland. Förutom äkta saltgurka och färsk saltgurka har man idag också produktion av senap. Äkta saltgurka, eller vintersaltad gurka som den också kallas, läggs in i tunnor av svenska frilandsodlade smågurkor efter ett gammalt originalrecept med dill, salt och kryddor. Inläggningen sker helt utan ättika eller socker.
)
Knäck & Bräck
Ett bageri i Falköping som bakar på ekologiska och närproducerade råvaror. Mjölet de använder är KRAV-godkänt och kommer från odlare i Västergötland. De använder gamla sädesslag såsom dinkel/spelt, emmer och öländskt lantvete med flera. Arbetet är enligt Slow Foods devis, som innebär att mat och dryck ska vara gott, rent och rättvist. Bageriet har fått utmärkelsen Hushållningssällskapet för “föredömligt initiativ till bärkraftigare jordbruk”. De kan även stoltsera med att få leverera Lingonknäcke och Dinkelknäcke till Harrods varuhus i London.
)
Kvillinge Örtagård
Precis utanför Norrköping i Åby ligger Prästgård 1. Här driver Fredrik sedan 2005 produktion av potatis, grönsaker och kryddor. Under säsong säljer vi skott och kryddor som till exempel dill, persilja, ärtskott och broccoliskott, samt grönsaker och sallader som till exempel spetskål, savoykål och mangold i olika färger.
Lelles Odling
Lelles Odling AB är ett familjeföretag inriktat på odling av rotfrukter och grönsaker med huvudfokus på potatis och morötter. Företaget drivs av Lennart Ekman och hans familj. De har tilldelats pris för att odla landets godaste morötter och fått diplom av Hagdahlsakademien för professionell morotsodling.
)
Linköping Svamp
Utanför Linköping i området Tornby kommer champinjoner, skogs champinjoner och portabella året om.
Loftahammar Chark & Deli
Wadstens Charkuteri i småländska Loftahammar är ett familjeföretag som drivs i liten skala med övertygelsen om att det går att göra smakrik och nyttig mat utan konstgjorda tillsatser. Man använder gamla gedigna recept, bra råvaror och kryddor, vilket ger produkterna dess smak och karaktär. Man kan göra allt från rökta detaljer till korvar av nöt-, gris- och lammkött.
)
Ludvig Sörensen
Ludvig Sörensen, eller Lulles som de också kallas, är ett familjeföretag i Sävsjö med anor från 1800-talet. Det började med slakteri och charkuteri i Stockaryd. Företaget är välkänt för sina traditionella arbetsmetoder. Delikatesserna röks i handmurade tegelugnar med al- eller bokspån för att ge dem en genuin, gammaldags smak.
)
Lönsås Grönt AB
Robert Forsberg på Lönsås Grönt odlar olika typer av kål i den bördiga östgötamyllan. Här finns vitkål, rödkål och spetskål. 2020 investerades det i kyl för att kunna förse svenska folket en längre period.
)
Löt Gårdsmejeri
Strax söder om Linköping ligger Löt Ryttargård, ett lokalt gårdsmejeri som producerar genuina östgötska mejeriprodukter från gårdens egna getter. På gården finns ett sjuttiotal fritt betande getter som har möjlighet att vistas ute dagligen om de själva så önskar.
)
Najas Mejeri
Najas Mejeri är ett hantverksmässigt mejeri beläget i Norrköping som startade 2014. Mest känd är man för sin orientaliska stekost, som till skillnad från halloumi är baserad på komjölk som hämtas från en gård i trakten. Dessutom är receptet eget och unikt.
)
Nils Oscar
Bryggeriet har funnits sedan mitten av september 2006 på Fruängskällan i Nyköping, cirka 10 mil söder om Stockholm. Bränneriet finns närbeläget på Tärnö Säteri, där även mälteriet är beläget. Nils Oscar grundades 1996 och arbetar med några av Sveriges mest meriterade bryggare. Produkterna säljs till krogar och Systembolagsbutiker i hela landet.
)
NZ Craft Pies
När nyzeeländaren Tom Simpson flyttade till Sverige saknade han ”riktigt goda pajer”. Han bestämde sig då helt enkelt för att göra egna. Utbildad livsmedelsingenjör, matglad och självlärd hemma i sin styvmors bageri skred han till verket. Under våren 2016 hyrde han in sig i ett storkök och tillbringade helgerna med att baka paj. Intresset för de matiga och 250 gram tunga pajerna ökar stadigt. Idag tillverkas portionspajer med flera olika sorters fyllning. Alla kött- och fågelprodukter kommer från svenska gårdar.
)
Nässjö Chark
Chark tillverkningen startade 1961 och 2006 förvärvades företaget av Daniel och Ulrica Remse. Daniel som kommer från Halmstad har tidigare arbetat som styckmästare, och har arbetat i företaget sedan 1997. Nu arbetar båda två i företaget.
Vår målsättning och ambition är att fortsätta tillverka småkorv efter gamla anor med samma höga kvalitet som kännetecknar Nässjö Chark sedan många år. Samt att med nya sorter och recept förädla vår tillverkning av korv till nya nivåer.
)
Nääs Gårdsbryggeri
Med en tanke om att förvalta och utveckla familjegården startades Nääs gårdsbryggeri 2013. Den varsamt renoverade ladugården inrymmer, förutom bryggeriet, även en pub, gårdsbutik och en visningslokal för ölprovning. Visionen är att brygga ett genuint gott öl som släcker törsten, tillfredsställer smaklökarna och förhöjer måltidsupplevelsen. "Gemensamt för alla våra öl är att de bryggs med kärlek och nytänkande, och att vi arbetar med kvalitet i alla led, från valet av råvaror till produktionsprocessen och leveransen till våra kunder."
)
Orga Kvarn
Lennart och Leif Nyman är fjärde generationens mjölnare på Orga Kvarn. Fram till mitten av 1700-talet fanns här en av Sveriges första stångjärnshammare som bland annat tillverkade beståndsdelar till regalskeppet Vasas kanoner. Kvarnen, som ligger vid tillflödet av sjön Glan, har en kvarnsten från 1800-talet där man bland annat gör stenmalet rågmjöl och grahamsmjöl. Man lever efter det gamla talesättet ‘rent mjöl i påsen’.
)
Ostkaksbageriet
Vrigstad bakar ostkakor som tål att jämföras med gångna tiders hembakade ostkakor. Tillverkningen sker med hjälp av gamla rutiner och traditioner som har förädlats och förbättrats. Det är en självklarhet att ingredienserna håller hög kvalitet och att du som äter av den alltid kan känna dig säker på att du får en bra upplevelse.
)
Prästtorp gård
Erik och Anders Blomqvist har fått sina odlingsgener från föräldrarna som började att odla grönsaker redan på 50-talet.
Idag odlas rabarber, kålrötter (konventionella och ekologiska) och rotselleri .
Qvillinge Ekologiska
Kvillinge Ekologiska är ett hantverksbryggeri utanför Norrköping som erbjuder ekologisk, opastöriserad och ofiltrerad kombucha. Omtanken kring hantverket finns ständigt närvarande och de väljer endast råvaror av högsta kvalitet. Kvillinge tar ständigt fram nya kombinationer och jobbar mycket utifrån vad varje säsong erbjuder.
)
Ravelmark Gård
Ravelsmark Gård är en familjeägd bondgård strax utanför Gränna. På gården har man genom alla år satt kvaliteten främst, vilket bland annat resulterat i ett besök av Kung Carl XVI Gustaf och ett sällsynt diplom för den goda kvaliteten. Förutom köttdjur finns det mycket annat som gården har att erbjuda. På senare år har man nämligen fokuserat på och utvecklat de grönsaksland som gården har att tillgå. Här odlas sparris, pumpor, blomkål, vitkål, majs, jordgubbar och mycket annat. Grönsakerna går sedan att köpa i den lilla närliggande gårdsbutiken.
)
Rudenstams Bär- & Fruktodling
Rudenstams ligger i ett område som är ypperligt för frukt- och bärodlingar, cirka fem kilometer norr om Huskvarna. Här odlar man bland annat äpplen, päron, plommon, bigarråer, vinbär, hallon och jordgubbar, vilka man sedan förädlar.
)
Räven & Osten
Litet lokalt ysteri som har sitt tillhåll på gården Lida i Järnforsen. Startade 2013 och ystar pastöriserade komjölksostar på råvara som köps från en granngård.
)
Skaftesgärde Lantbruks AB
På gården Skaftesgärde strax öster om sjön Vättern har vi, Daniel Wernström och min far Göran, under nästan 40 år samlat på oss erfarenheter kring moroten och dess odling
)
Skövde Slakteri
Skövde Slakteri jobbar uteslutande med svenskt kött, mestadels närproducerat, i en toppmodern anläggning i Skövde. De har total kontroll över hela produktionskedjan från slakt till paketering – en förutsättning för att upprätthålla hög kvalitet. Härifrån köper vi också gårdsmärkt kött från Ölanda Säteri, beläget utanför Skara.
Smålands Rotfrukter
Företaget håller till i Jönköping och levererar potatis och morötter i alla dess former.
)
Smålandskräftan
Ett modernt skaldjurskokeri vid Sörängens gård i Nässjö som idag är Sveriges ledande producent av signalkräftor, fiskade i svenska insjöar. Smålandskräftan brukar ofta ligga i topp i tidningarnas tester. Dessutom kokar man även hummer, krabba, havskräftor, räkor, kungskrabba med mera.
)
Smålandskött
Smålandskött hämtar kött från gårdar i Småland, Öland och Blekinge. Slakteriet finns i Kalmar, vilket gör transportsträckorna korta, vilket är unikt idag. Kort sagt finns de perfekta förutsättningarna för att erbjuda dig lokalt och därmed miljövänligt, gott kött.
)
Solmarka Bageri
Solmarka Bageri tror inte att det finns några genvägar till riktigt gott bröd. Därför maler de mjöl på stenkvarn, bakar brödet på surdeg och intresserar sig för äldre spannmålssorter som emmer, dinkel och ölandsvete. Solmarka väljer råvaror med omsorg och ser till att de i möjligaste mån är både ekologiskt och biodynamiskt odlade.
)
Solmarka Gård
Ruth Doppstadt och Botulf Bernhard driver sedan 1997 Solmarka Gård tillsammans med 8 fantastiska medarbetare. Gården ligger utanför Kalmar. Totalt brukas 10ha för grönsaksodling, allting odlas enligt biodynamiska principer och Demeters riktlinjer. Solmarka Gård har brukats biodynamiskt sedan 1976 och är bl.a EU -ekologiskt och KRAV certifierad.
)
Storegården
Historia som sträcker sig tillbaka till 1965 när Bengt-Inge Lindell startade sin grisuppfödning i Sandhem. År 1983 köpte vi Storegården och sedan dess har vi arbetat för att ta vår verksamhet till nya höjder.
Sedan dess har vi investerat i moderna anläggningar och utökat vår kapacitet för att kunna möta den ökande efterfrågan
)
Sunnegården Grönsaker
Cecilia Sunnerud, bor i Vikingstad med sin familj och har en dröm om att odla. Odlingen har skett ekologiskt, men har nu övergått till mer konventionell odling och här testas nu olika grödor.
)
Sänkdalens Gård
Ett familjeföretag som ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. Gården har drivits ekologiskt ända sedan 1970-talet och är helt KRAV-certifierad.
)
Tistelvind
Tistelvind producerar och säljer ekologiska fermenterade grönsaker med råvaror från utvalda svenska bönder. De fermenterar alla grönsaker i Boxholm, Östergötland. Efter att enbart ha tillsatt salt och kryddor sker en naturlig fermentation.
)
Valla Morötter AB
Valla Skattegård är beläget mellan sjöarna Vättern och Tåkern i en mycket vacker och kulturhistorisk del av västra Östergötland.
Peter Karlsson är sjunde generationen som bedriver jordbruk på gården, tillsammans med sin fru Eva.
Gården har framgångsrikt odlat morötter på den bördiga mulljorden i 30 år.
)
Vaggeryds Chark
I Vaggeryd, några mil söder om Jönköping, ligger detta charkföretag som drivs av familjen Gustafsson med ett 30-tal anställda. Här är det god kvalitet som gäller. Företaget har utsetts till Svensk Charkmästare för både sin prinskorv och kallrökta korv och har dessutom massor av andra fina utmärkelser.
)
Vikbolandsstruts
Den här strutsfarmen ligger på Vikbolandet öster om Norrköping. På gården får jordens största levande fågel gå fritt i stora hägn med möjlighet att gå in när de själva önskar. Strutsens kött är rött, mört och nyttigt. Till utseendet liknar det nötkött men utan insprängt fett. Köttet lämpar sig bra att grilla och röka.
)
Vistakulle Fruktodling
Fruktodlingar, och särskilt äppelodlingar, har i södra Vätterbygden en historia som går mycket långt tillbaka i tiden. Området tillhör numera de så kallade ‘Östra Vätterbranterna’, ett av UNESCO utsett biosfärsområde som sträcker sig utmed Vätterns sydöstra strand.
)
Visätter Kalkon
Mitt på Vikbolandet hittar du Visätters Gårdslakteri. Härifrån kan du få lokalproducerat färskt kött och chark av kalkon året om. I det lilla slakteriet går kvalitet före kvantitet. All slakt sker manuellt utan stressande transporter. Du kan få hel eller halv kalkon och hantverksmässigt finstyckade delar.
)
Väderstad Knäcke
När Väderstad fick en egen krog stod Thomas (bagaren) och Pär (krögaren) och pratade om att man måste ha ett eget knäckebröd om man har en restaurang med ambitioner. Pär hade några idéer på smaker, och de smakerna blandade Thomas med sin degblandare och gräddade av med lite flingsalt på. Så föddes Väderstadknäcke.
)
Vägga Rökeri
Vägga Rökeri ligger i Karlshamn nere vid småbåtshamnen med en underbar utsikt över hav, skärgård och båtar. Verksamheten startades 1975 och drivs än idag av Ingemar Martinsson. Härifrån levereras framför allt lax i alla dess former, rökta med stort hantverkskunnande och passion.
)
Västerslät
Västerslät är ett familjeägt företag utanför Kalmar som driver gårdsslakteri, charkuteritillverkning och café. Grundläggande för företaget är att djuren ska ha ett så bra liv som möjligt under sin livstid och att kunderna ska erbjudas välsmakande kött.
)
Vätterfisk- Yrkesfiskarna i Hjo
Vild Vätterfisk är ett samarbete mellan yrkesfiskarna runt Vättern. Projektet har som mål att hitta lokala lösningar för distribution och konsumtion av vild Vätterfisk. Allt yrkesfiske är närfiskat, hållbart och sker med omtanke och hänsyn till framtida generationer. All fisk är certifierad via Närfiskat.
)
Vätterfrukt
Vätterfrukt består idag av fem fristående fruktodlingar som säljer och marknadsför sin skörd under det gemensamma varumärket Vätterfrukt. Äpplena odlas, precis som namnet antyder, på sluttningarna intill Vättern samt på Visingsö, där klimatet är särskilt gynnsamt för äppelodling.
)
Vättern Sparris
Vit sparris är en delikatess om våren, och utanför Hjo hämtas denna omtyckta primör. Den första skörden brukar ske i maj och säsongen pågår till och med juni.
)
Väversunda Bärodling
Tor Nyberg och Inger Bjugard bor på gården Charlottenborg i Väversunda, belägen söder om Vadstena i Östergötland. Gården har ett unikt läge med odlingszon 1 och är belägen i sluttningen av Omberg, vilket gör att vårfrosten rinner ner i sjön Tåkern. Här hämtar vi välsmakande frukt och grönsaker efter tillgång i säsong.
)
Växa Odling
VAXA, som moderbolaget heter, grundades på Island 2017 och blivit specialister på odling inomhus. I Sverige heter man VÄXA Odling och har sin anläggning i Kvarntorpsgruvan öster om Kumla. Här bröts en gång i tiden sten till mexitegel. I dag pågår en helt annan verksamhet i bergrum 40 meter under jord, bl.a salladsodling. Med olika våglängder/färger i ledljusen styrs bl.a smak och tillväxt. Salladerna har sitt rotsystem kvar, vilket gör att hållbarheten och kvalitén förlängs avsevärt. Rotsystemet består av kokosfiber. All odling sker inomhus i en kontrollerad miljö, där de har 100% väderbrist. Sallaterna behandlas därmed inte med kemiska bekämpningsmedel.
)
Yxneberga Primörer
På Möreslätten, några mil söder om Kalmar, bedriver Yxneberga Primörer odling av grönsaker och blommor. Det mesta arbetet sker manuellt, i liten skala och med ett modernt sätt att odla.
)
Ängöl Kvartersbryggeri
Grundades år 2009 av kalmariten Johan Håkansson, som varit hembryggare sedan 1993. Ölen går åt det klassiska hållet, men med en hel del moderna toner som håller den intressant. En mindre men stolt aktör med strävan att alltid brygga öl av bästa kvalitet.
)
Östra Fornås Lantbruk
Är ett familjeföretag som ligger i Fornåsa lokaliserat på östgötaslätten mellan Motala och Linköping. Vi är den 6:e generationen från 1802 som driver gården. Vid lantbrukets gryning pågick många olika produktioner i mindre skala, vilket var mycket vanligt på den tiden. Den första, mindre, potatisodlingen förekom redan på 1960-talet. De senaste åren har vi valt att renodla verksamheten och i dagsläget odlar vi huvudsakligen potatis. Från och med 2022 odlar vi även morötter. Vi samarbetar med våra grannar som odlar spannmål för att få en bra växtföljd.
)